Neusvajanje proračuna grada Orahovice za 2020.godinu, Zajednicu i sve sportske udruge dovodi u jako velike probleme

S obzirom na veliki broj pitanja, upućenih od strane naših članica Zajednice, kako će se financirati sportski klubovi u 2020.god. pošto nije izglasan Proračun grada za 2020.god. te isto tako jer je to bila jedna od glavnih tema na zadnjoj sjednici gradskog vijeća, a gdje se iznijelo niz netočnih i neprovjerenih informacija, obraćamo se svim našim članicama, sportskim udrugama i građanima kako bi im pojasnili što nas čeka u idućoj godini te koji su okvirni rokovi i kada mogu očekivati svoja financijska sredstva na svojim računima.

Nažalost, situacija nije dobra i bez obzira što smo mogli čuti na zadnjoj sjednici GV kako će sportski klubovi svoja sredstva za rad dobiti isto kao i prošle godine (sredinom mjeseca ožujka), to nije niti blizu istine.

Gradonačelnica Ana-Marija Petin je u svom prijedlogu proračuna za 2020.god. za sport, kao i prošle godine, predložila iznos od 600.000,00 kn namijenjenih za redovan rad sportskih klubova članica Zajednice. Neusvajanje proračuna za 2020.god. znači da grad Orahovica ne može isplatiti Zajednici spomenuta sredstva, a isto tako da Zajednica ne može prebaciti novce svojim članicama. Neusvajanje proračuna znači da se ne smiju potpisivati nikakvi ugovori, raspisivati javni pozivi između gradonačelnice niti jednog subjekta pa tako ni Zajednice sportskih udruga grada Orahovice.

S obzirom da se Zajednica u 100% iznosu financira od strane grada Orahovice, isto će se izvršiti tek kada bude usvojen proračun za 2020.god.

Nakon što smo se raspitali u gradu i prema zakonskim okvirima, grad Orahovicu čekaju prijevremeni izbori za GV grada Orahovice. Nakon što se i ako se konstituira Gradsko vijeće, gradonačelnica opet podnosi prijedlog proračuna za 2020.god. te ako se on usvoji u prvom slučaju onda će tek grad prebaciti sredstva namijenjena za rad sportskih klubova Zajednici. U drugom slučaju ako se GV ne konstituira ili ako se ne usvoji proračun za 2020.godinu onda se opet ide na ponovljene izbore. U prvom slučaju bi to trebalo biti početkom mjeseca travnja, a u drugom slučaju početkom mjeseca srpnja.

Ovdje je potrebno napomenuti kako su to okvirni rokovi kada grad može sa Zajednicom potpisati ugovor i kada može prebaciti svoja sredstva. Tu je još potrebno dodati da nakon što grad prebaci svoja sredstva Zajednici, Zajednica tek onda provodi:

JAVNI POZIV udrugama za predlaganje programa/projekata javnih potreba u sportu Grada Orahovice za 2020.godinu – natječaj koji traje 30 dana

Provjera pristiglih prijava – 7 dana

Donošenje odluke o financiranju, bodovanje – 7 dana

Rok za pritužbu i potpisivanje ugovora između Zajednice i sportskih klubova – 10 dana

Računajući ovdje neradne dane, odrađivanje poslova administracije i svih ostalih poslova vezanih oko raspodjele sredstava dolazimo do još barem dva mjeseca posla, bodovanja, kriterija i poštivanja zakonskih rokova, a koji nas čeka nakon što proračun bude usvojen i sredstva prebačena Zajednici. Tako da na kraju dolazimo do rokova do kada sigurno neće klubovi nažalost dobiti svoja sredstva, a to je u prvom slučaju i ako bude usvojen proračun nakon prvih izbora za GV-a cca sredina lipnja mjeseca, a u drugom slučaju cca sredina rujna mjeseca.

Na kraju svakako iskazujemo svoje žaljenje zbog ove novonastale situacije i što će se zbog svega dovesti u veliko pitanje opstojnost i funkcioniranje svih naših sportskih klubova, ali kako znate ovo su stvari na koje nemamo nikakav utjecaj.

Izuzetno nam je žao da se plasiraju u javnosti informacije kako svi rokovi i isplata sredstava idu isto kao i prošle godine te da novonastala situacija nema veze s financiranjem sportskih klubova. Još je neozbiljnije obećavati stvari i da nas prozivaju oni koji nisu upućeni u zakonske okvire i procedure s time čineći veliku štetu svim našim sportskih klubovima.

Samo podsjećamo kako je bilo financiranje ove godine: Proračun grada za 2019.g. je usvojen u 12. mjesecu 2018.g., gradonačelnica je sredstva za Zajednicu prebacila već u siječnju 2019.g., Zajednica je provela kontrolu utrošenih sredstava, Javni poziv, provjeru pristiglih prijava, potpisivanje Ugovora, sve u zakonskim rokovima i novac su udruge imale na svojim računima sredinom ožujka mjeseca, s tim da su neki klubovi dobili i predujam. Što je ove godine nemoguće upravo zbog neizglasavanja Proračuna za 2020.g. i izazivanja izvanrednih izbora za članove GV.

Novo vodstvo Zajednice je napravilo velike i temeljite promjene u radu Zajednice i raspodjeli financijskih sredstava klubovima svim našim članicama preuzevši odgovornost za voditi ovako jednu veliku organizaciju. Maknuvši politiku i podobnost iz sporta napravili smo ono čemu su svima samo godinama bila puna usta te smo položaj sporta u gradu postavili na nekoliko ljestvica više nego prošlih godina. Ovdje ćemo još istaknuti kako je izvješće o radu Zajednice sportskih udruga grada Orahovice za 2018.god. na GV grada jednoglasno usvojeno s 15 glasova za i bez jednog glasa protiv ili suzdržanog.

Zajednica i dalje nastavlja sa svojim redovnim radom, u veljači ćemo prekontrolirati namjensko trošenje sredstava svih naših članica u 2019.godini, raditi na kriterijima i sve ostalo što nas čeka. Iskreno nadajući se kako će se što prije riješiti ova novonastala situacija u gradu i kako će se što prije usvojiti proračun grada Orahovice te kako bi što prije svi mogli nastaviti s normalnim radom.

 

Svim našim članicama te sportašima na području našega grada želimo čestit i blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu 2020.god. prepunu odličnih sportskih rezultata.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Orahovice:

Igor Hozić